24. aprila 2018

Straški Gimpex na tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Wildalpnu

Med 20. In 22 aprilom je na brzicah Salze v avstrijskem Wildalpnu potekala tekma svetovnega pokala v raftingu. V konkurenci 38 moških in 11 ženskih ekip iz 12 držav so se tekmovanja udeležili tudi tri ekipe Rafting kluba Gimpex Straža. Ekipe so tekmovale v konkurencah mladinci do 19 let (U19), mlajši člani do 23 let (U23) in člani v odprti kategoriji. Čeprav bistveno mlajši od konkurence so se Stražani pogumno spopadli z zahtevnimi brzicami in rolami na Salzi.

Fantje so na pot odšli v četrtek popoldan in v petek dopoldan opravili dva treninga. Na prvem so predvsem najmlajši spoznavali Salzo na progi za spust. Voda ni ekstremno zahtevna, ima pa veliko manjših pasti in prehodov med skalami, ki si jih je potrebno dobro zapomniti. Popoldanski trening je bil namenjen zgornjemu delu, kjer bodo na sporedu sprint, dvobojevanje in slalom.

V petek zvečer se začne zares . Na osvetljeni progi, pred množico gledalcev, so najprej na vrsti mladinci. Popoldanski trening je obrodil sadove. Fantje veslajo kot da so že neštetokrat krotili brzice Salze in tekmo končajo na drugem mestu, takoj za zmagovalno ekipo Letohrada iz Češke in pred Slovaki.

Nadaljujemo mlajši člani, tudi njim brzice ne predstavljajo težav, progo izpeljejo po dogovoru in na koncu ravno tako zasedejo drugo mesto. Zmaga tudi tukaj za češko ekipo Letohrada, na tretjem mestu pa druga češka ekipa Sky rafters.

Oj se razplamti med članskimi ekipami. Veliko odličnih ekip na štartu in gledamo razburljivo tekmo. Malce krajša proga obeta izredno majhne razlike v cilju. Na začetku prevzamejo vodstvo ekipa Dajak iz Banjaluke, vendar le nekaj minut za tem jih premaga nemška ekipa AKV. Razlika je le 6 stotink. Na veliko veselje domačih gledalcev prevzame prvo mesto ekipa Sport kluba Wildalpen 1. Naši so na štartu. Odločen štart, dobro krotijo brzice, ali bo to dovolj za vrhunski rezultat? Na koncu malo zmanjka, s 16 stotinkami zaostanka zasedejo trenutno četrto mesto. Do konca tekmovanja jih prehiti še ekipa nemškega Augsburga in tekmo končajo na petem mesto z malenkostnim zaostankom.

Kuhinja pri Andreji in Srečku obratuje s polno paro, fantje pojejo večerjo in odidejo na počitek, sobota bo najbolj naporen dan z dopoldansko tekmo v dvobojevanju in nočnim slalomom.

Zjutraj se zbudimo v mrzlo jutro, vendar fantje s tem nimajo težav. Pod Srečkovim nadzorom opravijo jutranje vaje in potem sledi zajtrk. Sonce je vse močnejše in ob poldan, ko se začne tekma je temperatura že krepko preko 20 stopinj (voda pa manj kot 10).

Tekmo odprejo mladinci. V polfinalu suvereno premagajo tekmece, ekipo Youngster rafters iz Češke in v finalu sledi dvoboj z zmagovalci tekme v sprintu. Češka ekipa je v prednosti pri izbiri proge, vendar to naših fantov ne zanima veliko. Popolnoma so osredotočeni na svojo veslanje. Sodniki dajo znak za start, ekipi gresta močno narazen v iskanju najboljše linije. Združijo se šele na tretjini proge. Ali bo našim fantom uspelo? Z obale izgleda dvoboj izenačen. Pri vstopu v odločilni del, pa malenkostna prednost tekmecev, fantje se borijo in dajo vse od sebe, vendar je tekmec premočan. Ponovno zmaga za ekipo Letohrada in drugo mesto za naše fante.

Enako napete dvoboje spremljamo tudi pri mlajših članih. V polfinalu se naši pomerijo s češko ekipo Piranhe Rajhrad. Čeprav se zdijo Čehi zelo močni, so naši osredotočeni in brez večjih težav zmagajo ter se uvrstijo v finale.

V finalu ima prednost izbire proge češka ekipa Letohrada. V preveliki želji po zmagi naši fantje naredijo nekaj drobnih napak takoj po štartu in to je dovolj za prednost češke ekipe ob polovici proge, ki nato prednost obdržijo do cilja.

Po dveh tekmah v mlajših kategorija smo lahko izjemno zadovoljni z razpletom, čaka nas še tekma članov. V prvih dveh predkrogih suverene zmage straškega čolna in že smo v četrfinalu. Tu nas čakajo včerajšnji zmagovalci sprinta, ekipa domačega kluba Sport klub Wildalpen 1. Fantje so na startu mirni in popolnoma osredotočeni. Čeprav pod žgočim soncem ni enostavno niti gledalcem, se ne pustijo zmesti. Odločen start, čoln teče kot po maslu in že na tretjini proge ni dvoma o zmagovalcu. Naprej gre ekipa Gimpexa, ki se bo v polfinalu pomerila proti češki ekipa Hodonina. V drugem polfinalu bo nastopila druga domača ekipa, ki je presenetljivo ugnala ekipo Dajaka iz Banjaluke in nemški Augsburg. Naši so ves čas na desni strani (čeprav druge ekipe izbirajo v glavnem levo stran). Čigava taktika v polfinalu bo boljša. Napet dvoboj, obe ekipi vrhunsko pripravljeni in z veliko željo po zmagi. Na tretjini proge prednost naših fantov, vendar Čehi ne popuščajo. Boj za vsak meter proge, še zadnji češki poskus na roli, ali lahko tukaj prehitijo naše fante? V ključnih trenutkih naši fantje ohranjajo mirno kri in suverena uvrstitev v veliki finale. Tam bo nasprotnik največje presenečenje dneva, ekipa Sport kluba Wildalpen 2, ki je v polfinalu odpravila Augsburg.

Najprej je na vrsti mali finale, razočarani Nemci niso kos češki ekipi in tretje mesto pripade Hodoninu. V velikem finalu pa dvoboj Gimpex in domače ekipe. Ali lahko poznavanje reke pomaga domačinom do zmage? Naši ponovno na desni strani, odločen začetek,ekipi sta nekaj časa videti poravnani, ko pa pride do stika, pa so naši fantje s prednostjo ene dolžine čolna suvereno spredaj. Do konca proge ne popuščajo in na koncu velika zmaga. Bravo fantje, prikazali so pet odličnih voženj in zasluženo zmagali.

Hitro na kosilo, Andrej in Srečko sta ustvarila pravo domače vzdušje in po napornih vožnjah končno okrepčilo. Vendar dneva še ni konec, čez manj kot 3 ure sledi tekma v slalomu. Jan, Miha in Peter z mlajšimi opravijo še analizo jutranjih voženj, nato počitek in priprava na nočni slalom. Na ogledu proge popolna osredotočenost. Brzice Salze so zahtevne, slalomski količki pa rušijo ritem izbire najboljše linije. Posebej zahtevna je kombinacija vratic 7, 8 in 9, ki zahteva prečenje role in ogromno moči v dveh protitočnih vraticah.

Po uvodni tekmi deklet, kjer Slovenija nima predstavnika sledi tekma mladincev. Prav zanimivo je gledati naše fante v primerjavi s konkurenco čeških in slovaških ekip, ki so po konstituciji in moči veliko šibkejši, saj so v povprečju stari je 16 let. Začetek je odločen in prva vratica odpeljejo brez težav. V kombinaciji vratic 3 in 4 pa majhna napaka, kar hitra voda ne odpušča. Imamo zgrešena vratica. To fante ne ustavi, veslajo naprej kot da se napaka ni zgodila in že so na roli. Odlično izpeljano in nadaljujejo proti cilju. Do cilja so brez dotika in so lahko razen napake pri tretjih vratih z vožnjo zadovoljni. Ob koncu prve vožnje so na drugem mestu in so lahko zadovoljni. O zahtevnosti proge za najmlajše priča dejstvo, da vratic številka 8 ni uspelo prevoziti nobeni ekipi.

Nestrpno pričakujemo drugo vožnjo. Na strtu so fantje odločeni, da ne bodo ponovili napake iz prve vožnje. Čeprav moči že malo pojenjujejo so na štartu odločeni, da popravijo napake iz prve vožnje. Začnejo odločno in kombinacijo 3-4 izpeljejo brez napake. V vraticah 7-8 taktična odločitev in vožnja brez vratic številka 8. Vsa ostala vratica izpeljejo brez dotika in sledi zaključnih nekaj deset metrov. V polnem šrintu skozi cilj in samo 88 stotink zaostanka za češko ekipo. Odlična vožnja in zasluženo drugo mesto.

Nadaljujejo mlajši člani. Prve ekipe imajo ponovno težave v vraticah številka 8. Sledi nastop naših fantov. Dober začetek, tudi nadaljevanje brez večjih težav. Kombinaciji vratic 7-8 jim uspe prečkanje role, vendar jih tok odnese navzdol. Se ne predajajo, borijo in pripeljejo čoln v vratica. Ali bo njim uspelo? Ja, so prva ekipa, ki je prevozila vratica številka 8 in z inovativno rešitvijo pokazali vsem ekipam kako je potrebno peljati skozi rolo. Na koncu prve vožnje so na odličnem drugem mestu.

V drugi vožnji tudi ostali kopirajo našo rešitev, večini ekip uspe prevoziti tudi vratica številka 8, tudi naši fantje so med njimi, vendar je za zaključek zmanjkalo moči in so na koncu slaloma 5. Škoda, razlike so majhne in tudi boljša uvrstitev je bila dosegljiva.

Sledi vrhunec dneva, nastop članskih ekip. Čeprav je temperatura že pod 10 stopinj je ozračje ogreto. Med vodilnimi so najprej na vrsti Dajak Banja luka, ki ima na progi obilico težav. Nato sledi dobra vožnja ekipe AKV in še boljša češke ekipe Hodonin, ki prevzame prvo mesto. Domači ekipi prikažeta zelo zanesljivo vožnjo z malo dotiki, niso pa najhitrejši. Sledi nastop naših fantov, odlična vožnja vse do kombinacije 7-8, tudi to izpeljejo dobro, vendar so malo prepozni za vhod v vratica številka 9. S skrajnimi močmi izpeljejo vratica z dotikom in v nadaljevanju v cilju pridejo do četrtega mesta. Od boljših ekip na štartu le še svetovni prvaki v slalomu, ekipa Augsburga. Tudi njihova vožnja ni brez napak in so na koncu 5. Rezultati prve vožnje obetajo razburljiv boj z zmago, saj kar sedem ekip kandidira za zmago.

Drugo vožnjo odpre ekipa Dajaka, ki pa je očitno že preutrujena in ne izboljša svojega časa iz prve vožnje. Nemški AKV z zanesljivo vožnjo ostaja v boju za vrh, kmalu za njimi vodstvo prevzame ekipa Hodonina. Domači ekipi prikažeta zelo zanesljivo vožnjo brez dotikov, vendar jim težavnost proge ne dovoljuje hitre vožnje in zaostanejo za češko ekipo. Sledi nastop naših fantov, odlična vožnja in izredna izvedba kombinacije 7-8, vendar ponovno težave v devetih vratcih, to je dotik in na koncu kljub dobremu zaključku zaostanejo za češkim Hodoninom. Še dve močni ekipi na štartu, Najprej češka ekipa Hajek, niso najhitrejši vendar zelo zanesljivi. Progo izpeljejo brez dotika in le za nekaj desetink prehitijo naše fante. Na štartu so le še svetovni prvaki, nemški Augsburg. Gledamo vrhunsko žitek gledati, izredna vožnjo, to je užitek gledati in kancu z veliko prednostjo prvo mesto in dokaz, da naslov svetovnih prvakov ni bil naključen.

Po drugem dnevu smo lahko zelo zadovoljni z uvrstitvami. Članska ekipa je na skupno drugem mestu za nemškim Augsburgom in skupaj s češkim Hodoninom. Mlajši člani so tretji in mladinci drugi. Čaka nas razburljiva nedelja.

Zgodnje jutro. Prebujanje v 5:30, razgibavanje in zajtrk v 6:30. Tako se je začela nedelja. Ob 8:00 je štart spusta in do takrat je potrebno postoriti veliko stvari.

Začnejo dekleta, po 5 minutah sledi štart mladincev. Naši so na drugi štartni poziciji. Po znaku sodnika se ekipe poženejo na vodo. Naši izberejo desno linijo, začetek je obetaven, potem pa malo predolgo vztrajanje na desni strani in češka ekipa ohranja vodilno pozicijo, naši zanesljivo na drugem mestu. Sledi tev do kombija in gremo za njimi ob progi. Na tretjini proge naši zaostajajo 20 sekund za vodilnimi, imajo pa zanesljivo prednost pred tretjeuvrščenimi Slovaki. Še trikrat spodbujamo in merimo čase. Razlike se ne spreminjajo bistveno in v cilju ostaja vrstni red po startu, zmaga za češko ekipo Letohrad, drugi Gimpex in tretji slovaški veslači, kar je tudi skupni vrstni red. Mladinska ekipa si zasluži vse pohvale za svoj nastop.

 

Le dve minuti za mladinci so na štartu že mlajši člani. Naši imajo tretjo pozicijo, vendar z odlično taktiko že v zgornjem delu prevzamejo prvo mesto pred češko in slovaško posadko. Fizično močnejši češki veslači na tretjini proge prevzamejo vodilno pozicijo, naši fantje se trudijo, vendar se za zmago ni izšlo. Prvo mesto za češko posadko, drugi so Stražani in tretji Slovaki. Z drugim mestom so naši fantje v skupnem seštevku prehiteli Slovake za borih 6 točk in osvojili skupno drugo mesto za tokrat nepremagljivimi veslači Letohrada.

Z nestrpnostjo smo pričakovali štart članskih ekip. Zaradi množice ekip sta od favoroziranih ekip svoj nastop pred ostalimi opravili ekipi Dajak Banja luka in Hodonin. Dajak je le za nekaj sekund prehitel češko ekipo in postavil merilo vsem ostalim. Na štartu ekipa Augsburga izkoristi najboljši štartni položaj in obdrži vodilno pozicijo preg našimi fanti in domačo ekipo. Po približno petnajstih minutah se te tri ekipe oddaljijo od drugih, gledamo izredno zanimivo tekmo, saj so čolni tesno skupaj in vozijo praktično na valu čolna pred njimi. V srednjem delu domačinom uspe prehiteti straške veslače, vendar so čolni še vedno tesno skupaj. Do odločilnega preboja pride na približno dveh tretjinah proge, ko izberejo naši fantje drugačno linijo kot Nemci in Avstrijci in se prebijejo na drugo mesto. Po tem se domači veslači niso več pobrali in so pričeli zaostajati. Naši fantje so na repu nemškega čolna in čakajo na svojo priložnost. Ta se pokazala na izhodu iz ene od številnih brzic, ki je omogočala prehod po dveh straneh. Silovit šprint in Nemci so v zaostanku. Vendar tekma še ni končana, do cilja je 10 minut veslanja ter dvoboj na daljavo z ekipo Dajaka. Na cilju nestrpno čakamo straški čoln. Še zadnjih 200 metrov, Nemci zaostajajo in na ne morejo prehiteti. Ali bo rezultat dovolj za zmago? Silovit finiš in zmaga v svoji skupini. Sedaj čakamo uradne rezultate. In kot pravi ljudski pregovor »Kjer se prepirata dva (trije), tretji dobiček ima«. Očitno je troboj ekip v drugi skupini vzel preveč časa in prinesel zmago ekipi Dajak, pred Hodolinom in našimi fanti. Malce razočaranja, vendar tak je šport.

Spust je premešal tudi vrstni red na vrhu. Z osvojenim drugim mestom je skupni zmagovalec postala češka ekipa Hodolin (837 točk), drugi je nemški Augsburg (820 točk) in tretji Gimpex Straža (801 točka). Vse tekme so odličen pokazatelj dobrega dela v zimskem času, ki pa ga je sedaj potrebno nadgraditi za nastope na evropskem prvenstvu v juliju v Bratislavi in svetovnem prvenstvu novembra v Argenitini.

Vsi člani ekip si zaslužijo priznanje za izvrstne nastope in veliko mero borbenosti in kakovosti.

V ekipi U19 so veslali Matej Sabljak, Nejc Pirc, Nejc Henigman in Luka Palčič.

V ekipi U23 so veslali Denis Dragovič, Bor Zupančič, Matija Krštinc, Jan Perme in Aljaž Potisek.

Člansko ekipo so zastopali Peter Vugrinec, Jan Avsenik, Miha Mazovec in Žiga Šenica.

Velika zahvala pa velja Andreji in Srečku, ki sta poskrbela za vse, kar je bilo potrebno okoli prehrane in vseh tistih drobnih stvari, ki sicer navzven niso vidne, tekmovalcem pa pomenijo ogromno. Rezultati minulega vikenda kažejo, da v Straži raste nov obetaven rod veslačev na divjih vodah in s primernim pristopom in delom lahko v prihodnje pričakujemo nove dobre novice.

Raft1  Raft2 Raft3 Raft4 Raft5

 

Vabilo navijačem za podporo na evropskem prvenstvu

Letošnje evropsko prvenstvo v raftingu bo v Bratislavi, na umetnih brzicah reke Donave. Vabimo vas, da se nam pridružite in podprete naše fante v boju za čim višja mesta. Okviren program:

  • Odhod iz Straže v četrtek, 5. Julija v zgodnjih jutranjih urah (okoli 2:00)
  • Ogled tekem evropskega prvenstva s prenočevanjem v Bratislavi
  • Povratek domov v soboto, 7. Julija v popoldanskih urah (po ogledu zadnje tekme)

Vse informacije in prijave v klubskih prostorih pri Petru Vugrincu.

Andrej Petkovič

Arhiv novic

Rekonstrukcija javne poti v Vavti vasi

02. junija 2020

Včeraj, 01.06.2020 sta Dušan Krštinc, župan Občine Straža, in Darko Jakofčič, direktor podjetja IMP Gradnje d.o.o. iz Ljubljane, podpisala pogodbo o rekonstrukciji javne poti JP -791231 v Vavti vasi. Investicija obsega rekonstrukcijo obstoječe ceste v dolžini 600 m, od križišča z regionalno cesto pri Mireni do stadiona v Vavti vasi. V ...Več »

Preplastitev treh odsekov občinskih cest

02. junija 2020

Včeraj, 01.06.2020 sta Dušan Krštinc, župan Občine Straža, in Martin Gosenca, predsednik uprave podjetja CGP d.d., podpisala pogodbo o preplastitvi občinskih cest. Investicija obsega preplastitev treh odsekov občinskih cest in sicer odsek JP-791831 na Drganjih selih v dolžini 380 m, odsek JP-790931 v Dolenji Straži v dolžini 270 m in odsek ...Več »

Pridružitev občin Mirna in Mokronog Trebelno k skupni občinski upravi

06. maja 2020

Občinske svetnice in svetniki občine Straža so na korespondenčni seji sprejeli predlog Odloka o ustanovitvi Skupne občinske uprave občin Dolenjske, ki omogoča pridružitev občin Mirna in Mokronog -Trebelno k skupni občinski upravi, ki sta izrazili namero po sodelovanju. Skupna občinska uprava občin Dolenjske tako združuje Mestno občino Novo mesto, Občino Straža, Občino Trebnje, ...Več »

30. aprila 2020

Čestitka za praznik dela Vsem občankam in občanom občine Straža iskrene čestitke za mednarodni praznik dela, 1. maj.  Več »

Voščilo župana ob občinskem prazniku

20. aprila 2020

Drage občanke in občani občine Straža! Občina Straža praznuje 22. 4. občinski praznik, a letošnji je nekaj posebnega, saj ga ne bomo proslavili kot običajno. A tisto, kar nas povezuje vsa leta,  ste vi občani, ki ste najpomembnejše premoženje vsake skupnosti.  Z vztrajnostjo, trdim delom, medsebojnim razumevanjem lahko gradimo uspeh. Verjamem, ...Več »

Avtobusna linija na relaciji Straža-Podgora-Prečna - Novo mesto

04. marca 2020

Avtobusna linija prevoznika Arriva Dolenjska in Primorska, ki je bila vzpostavljena v lanskem letu  na relaciji Straža-Podgora-Prečna-Novo mesto je tudi v letošnjem letu še vedno aktualna in avtobus vozi po naslednjem voznem redu: Več »

Poročilo o 10. seji občinskega sveta Občine Straža

03. marca 2020

Danes se je straški občinski svet sestal na svoji 10. redni seji. Na tej seji so svetniki obravnavali in tudi sprejeli predlagano Dopolnitev Načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Straža za leto 2020, ki se dopolni s parcelami na področju OPPN GC Zalog, ki niso vključena v veljavni načrt za leto ...Več »

top