15. aprila 2022

Od Novega mesta do Straže po novi kolesarski poti

SPOROČILO ZA MEDIJE

Od Novega mesta do Straže po novi kolesarski poti

 Novo mesto, 15. april 2022 – Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, župan Občine Straža Dušan Krštinc, direktorica Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) Ljiljana Herga in predsednik uprave podjetja CGP Martin Gosenca so danes v Straži podpisali pogodbo o izgradnji 8,1 kilometra nove regionalne kolesarske povezave med Novim mestom in Stražo. Gradnjo v skupni vrednosti 2,6 milijona evrov z DDV bo v višini milijon evrov sofinancirala DRSI ter v višini 0,9 milijona evrov država in Evropska unija iz Dogovora za razvoj regije JV Slovenija. Dela se bodo predvidoma začela naslednji mesec, nova kolesarska pot pa bo zgrajena v začetku prihodnjega leta.

 

V Mestni občini Novo mesto bo na novo zgrajenih 1,2 kilometra kolesarske poti in 6,9 kilometrov novih kolesarskih površin na območju občine Straža. Poleg kolesarske infrastrukture je mestoma predvidena tudi obnova ceste, gradnja javne razsvetljave ter zaščita in prestavitve komunalnih vodov.

 

Kot je povedal župan Občine Straža Dušan Krštinc, bo izgradnja nove kolesarske poti bistveno izboljšala varnost kolesarjev v prometu in povečala dnevne migracije med Novim mestom in Stražo. V Straži se bo gradnja začela na gozdni poti v naselju Volavče in se nadaljevala po lokalni cesti Volavče–Loke–Zalog ter nato do Hruševca in centra Straže. V sklopu te investicije bo zgrajena tudi lokalna kolesarska steza mimo športnega parka Breza v smeri Dolenje Straže vse do naselja Podgora.

 

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je poudaril, da izgradnja prinaša prvo resnejšo regionalno kolesarsko povezavo v tem delu Slovenije, ki bo s tokratno dograditvijo v dolžini 8,1 kilometra in ob upoštevanju že zgrajenih obstoječih povezav neprekinjeno povezala Novo mesto in Stražo v dolžini skoraj 11 kilometrov. Napovedal je tudi izgradnjo novih regionalnih povezav, saj naj bi kmalu sledila izgradnja kolesarske poti v smeri Trebnjega oziroma v prvi fazi do Mirne peči, nova kolesarska pot se obeta tudi iz središča Novega mesta proti Šmarješkim toplicam in Škocjanu, poteka tudi projektiranje kolesarske povezave Novo mesto–Stopiče, trenutno pa je že v gradnji kolesarska pot Krka–Žihovo selo.

    

Arhiv novic

Podari – zamenjaj - vzemi

23. septembra 2022

Podari – zamenjaj - vzemi Pripravljamo se na 1. tovrstni dogodek, ki je namenjen vsem, ki vam je doma kaj v napoto, pa se vam to zdi škoda zavreči, vsem, ki ste se doma česa naveličali in bi to zamenjali, vsem, ki nimate dohodkov, da bi si željeno privoščili. Z izmenjavami spodbujamo ...Več »

Evropski teden mobilnosti 2022

31. avgusta 2022

Občina Straža je tudi v letošnjem letu s podpisom listine pristopila in s tem potrdila sodelovanje pri projektu  Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom 2022, kateri letos poteka pod sloganom "trajnostno povezani". Poudarek letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je na pomenu vključenosti najrazličnejših deležnikov v procese načrtovanja in odločanja ...Več »

90 let gospe Ivane Jakše

31. avgusta 2022

V Domu starejših občanov je v torek 30.09.2022 v  krogu svoje družine,  visok življenjski jubilej 90 let, praznovala gospa Ivana Jakše iz Straže. Poleg župana Dušana Krštinca so ji vse dobro zaželeli tudi predsednica DU Straža Rozina Kum, predstavnica Karitasa Marica Vurušič ter predstavnica KORK Straža Jožica Piškur. Vse dobro ...Več »

Počitniška ustvarjalna delavnica

18. avgusta 2022

Utrinki z današnje počitniške ustvarjalne delavnice - poslikava kamenčkov in školjk   Več »

Turnir v balinanju

17. avgusta 2022

V soboto je v Športnem parku Breza potekal turnir v balinanju, ki ga je organiziralo tamkajšnje Športno društvo Breza. Udeležence turnirja je pozdravila in jim zaželela dobrodošlico v občini Straža podžupanja občine Katarina Petan. Več »

Dobrodelna strelska tekma  Strelskega društva Straža

10. avgusta 2022

V soboto je Strelsko društvo Straža priredilo dobrodelno strelsko tekmo, na kateri smo zbrali 200€, ki smo jih namenili Prostovoljnemu gasilskemu društvu Vavta Vas.  Zmagal je Jure Pavlin  SD STRAŽA, pred Pavlom Turkom SD RAFAL, tretje mesto pa je zasedel Franc Povše SD STRAŽA.         Več »

Počitniška delavnica - Izdelovanje nakita

12. julija 2022

Utrinki z današnje počitniške delavnice, ko smo s pomočjo ustvarjalke Darje Hrovatič izdelovali nakit prijateljstva.   Več »

90-letnica gospe Antonije Kočman

30. junija 2022

V mesecu juniju je visok življenjski jubilej 90-let praznovala  gospa Antonija Kočman iz Vavte vasi. Na njenem domu jo je obiskal župan Dušan Krštinc z direktorico občinske uprave Lidijo Plut, obisku pa so se pridružili tudi predstavniki Krajevne organizacije Rdečega Križa Straža, Društva upokojencev Straža in Karitasa.  Slavljenki želimo vse lepo ...Več »

Dobrodelni spust v Straži

18. junija 2022

Z novomeškim Lions klubom, Rafting klubom Gimpex Straža in PGD Vavta vas smo pripravili dobrodelni spust po reki Krki za 45 otrok iz socialno šibkejših družin iz novomeških osnovnih šol. V veliko pomoč pri organizaciji je bil tudi Slavko Poglavc iz režijskega obrata Občine Straža. V Straži SPUST ZA SOCIALNO OGROŽENE OTROKE              Več »


top